Hitta din signaturdoft

Parfym används för att ge oss människor en härlig doft, men det kan vara svårt att hitta den perfekta parfymen för just dig då det finns så himla många olika parfymer. Traditionella parfymer är uppbyggd med topp-, mellan- och basnoter. Läs vidare för att veta hur du hittar rätt parfym för just dig.

Som sagt har parfymer tre stycken olika noter, topp-, mellan- och basnot. Du känner toppnoten först som brukar vara till exempel något citrusbaserat, sen mognar doften till på din hud och då kommer mellan- och basnoten fram. Mellannoten är som doftens hjärta med mest dofter som blommor och mysk. Basnoten är ofta en lite fylligare doft som till exempel trä och vanilj.

Försök att hitta noter som passar din personlighet.

Parfymer har olika koncentrationer av doftoljor. Det gör ingen skillnad på kvaliteten på parfymen bara på hur mycket det doftar.

Mister och eau de cologne har den minsta koncentrationen på cirka 7% och kan lätt sprejas över hela kroppen utan att det luktar för mycket.

Eau de toilette är en av de populäraste doftformerna och har cirka 10% koncentration som håller i några timmar.

Eau de parfum har cirka 15-20% doftkoncentration och håller längre och får olika skepnader av doften under dagen. För denna parfym behöver man betala mer än för eau de toilette.

Köp inte parfymer på impulsköp. Det är viktigt att veta att parfymer inte doftar likadant på alla människor så det är viktigt att du testar parfymen på din hud och har den på under dagen så du vet hur den utvecklas under dagen. Issey Miyake är ett tips på parfymer.

Hur parfymer luktar beror oftast på din huds pH och kroppstemperatur.

Klicka här för att veta mer om hur parfymer doftar olika på olika människor.

Nu vet du mer om hur man hittar sin signaturdoft så ut och testa massa parfymer nu!