Smink

Smink har använts sedan urminnes tider redan på det forna Egyptens tid. Smink har alltid använts för att göra oss mer vackra i olika sammanhang. Sminket har genom tiderna varierat både med stilar, trender och samhällsstatus.

Fördelar med smink

På den antika Egyptens tid och romarriket, var smink något som de rika hade råd med och fick bära. Idag är smink mer vetenskapligt utvecklat med bättre innehåll. Inom sminkindustrin finns ett enormt stort utbud av smink i olika former, märken och tillverkare. Fördelen med smink är att vi kan unna oss lite vardagsflärd och förbättra våra utseenden. Ska man gå på fest kan en riktigt bra sminkning framhäva det bästa av ansiktet. En del sminkmärken har idag valt att använda sig av hudvänliga innehåll och mineraler som främjar huden. Vill man lägga en snygg och snabb vardagsmakeup, kan makeupartistens bästa råd vara väl tillhands. Innan man lägger en makeup, är det viktigt att huden mår bra. Hud men även hår, visar hur vi mår och då kan vi behöva professionell hjälp om man har hud- och hårproblem. Med professionella, högteknologiska behandlingar, kan nordichair hjälpa till med både hårtransplantation, hårborttagning och unika hudbehandlingar som stramar upp och förnyar huden! Det är viktigt att ta hand om huden och håret innan man lägger en makeup, eller fixar en snygg frisyr.

Sminkets historia

På forna Egyptens tid använde man naturligt kol för ögonen och olika krossade mineraler som turkos och malakit ihop med olja. Resultatet blev inte bara färgstarka sminkningar, många av de ämnen man använde hade bakteriedödande egenskaper. Det var vanligare förr med ögoninfektioner och olika ögonsjukdomar, då var det en stor fördel att använda dessa innehåll i sminket som höll bakterierna borta. Man använde bland annat bly, men idag vet vi att det är giftigt och hälsofarligt. Det finns en lång historia med årtusenden av smink inom många länder. Även män inom olika tidsepoker använde smink, antingen för flärd, eller som krigsmålningar i ansiktet. Att ha ett ljusare ansikte kunde markera hög status. Geishorna i Asien använde sig av ofarligt puder gjort av ris, men i Europa på medeltiden, använde man sig istället av blyvitt som är extremt giftigt.

Idag finns en större medvetenhet inom sminkvärlden, både när det gäller miljövänliga produkter och smink som inte orsakar allergier. Smink idag har mer vårdande effekter och det ställs höga krav på tillverkaren. Det har blivit allt mer populärt med till exempel veganskt smink och djurvänliga produkter. Djurvänligt smink kan även gå under namnet cruelty free och med detta menas att inget av sminket är testat på djur. Hur vet man då att sminket verkligen inte använts genom djurförsök, eller om sminket är veganskt? Då finns det smarta tips som säkerställer att det är en djurvänlig och vegansk makeup man köper. I dagens sminkindustri är mineralsmink allt mer populärt med dess vårdande egenskaper och miljövänliga innehåll. De naturliga mineralerna som tvättas av går tillbaka till jorden utan att lämna några kemiska, skadliga spår.