Puder

När man har lagt klart sin bas med foundation och concealer är det en god idé att se till så att allt hålls på plats. För att göra det använder man puder och det finns både lösa, pressade, färgade och transparenta. Alla har såklart sin fördel och man får helt enkelt testa sig fram för att se vad man tycker om.

Ska man välja ett puder som är färgat bör man välja ett som är i ungefär samma nyans som den foundation man använder. Detta är för att minska risken att se ut som ett spöke om någon tar en bild på dig och använder blixt. Ett färgat puder kan också vara bra om man vill öka graden av täckning men utan att kladda på ytterligare ett lager av foundation eller concealer.

Väljer man istället ett transparent puder ska man vara medveten om att det finns en överhängande risk att se blek ut på fotografier. Om man inte är lite försiktig finns det också en överhängande risk att man kan se lite dammig ut. Detta gäller främst de som har en mörkare nyans på sin foundation. Ibland kan en settingspray hjälpa för att motverka detta.

Om man vill ha en väldigt lätt täckning finns det även puderfoundation att köpa. Ofta är dessa mineralberikade och sägs vara hälsosamma för hyn. Det är dock inte att rekommendera att använda en puderfoundation ovanpå en vanlig foundation då detta lätt gör att basen ser kakig ut. Det blir för mycket och ofta matchar inte ingredienserna med varandra. Detta gör att de inte är kompatibla och därför kan det upplevas som om sminket separerar sig eller flyttar sig på ansiktet.