Rengöring

För att huden ska hållas fräsch och fri från bland annat akne är det viktigt att hålla sin hy ren. Det kan man göra genom att till exempel tvätta ansiktet morgon och kväll, använda särskilda maskiner eller apparater, till exempel en Foreo som skonsamt tvättar bort smuts från ansiktet. Det finns även speciella borstar eller tvättlappar man kan använda sig av. Om det är tvättlappar som är gjorda för att användas flera gånger bör man dock se till att tvättlappen är ren innan varje användning. Annars gnuggar man bara in mer smuts och eventuellt smink istället för att rengöra huden.

Något som också är viktigt när man pratar rengöring är sminkborttagning. Att gå och lägga sig med gammalt smink för att sedan vakna och applicera mer är verkligen något som kan reta upp huden och ställa till det. Det finns alla möjliga varianter för att ta bort sitt smink. Man kan till exempel använda sig av en clensing mousse, engångswipes eller tvättlappar i tyg som man återanvänder. Det kan ta ett tag att lista ut vad just du tycker om att rengöra ansiktet med. Vi är alla olika och alla tycker olika.

Det finns även folk som anser att tvål och vatten gör jobbet bäst. Till viss del kan det stämma, men då är det viktigt att tänka på att välja en tvål som är anpassad för ansiktet och således inte torkar ut huden. Tvålar som är särskilt anpassade till ansiktet brukar ofta säljas på ett apotek. Här finns även produkter för dig med känslig hy och som helt enkelt behöver något riktigt snällt mot huden. De flesta produkterna som säljs på apoteket har noga utvalda ingredienser för att skapa så lite hudirritation som möjligt.

En annan sak man kan göra om man vill ta sin rengöring till nästa steg är att använda en särskild skrubb för ansiktet. Detta hjälper till att avlägsna döda hudceller och gör på så vis att ansiktet känns både fräschare och har mer lyster. Man ska dock vara lite försiktig när man använder en skrubb i ansiktet då huden i ansiktet är väldigt känslig. Man rekommenderas dock att inte göra det mer än två gånger per vecka för att huden fortfarande ska må bra och dra nytta av skrubben.