Torr eller fet hy?

Alla har vi olika typer av hud och det är inte alltid lätt att veta vilken kategori man tillhör. Det finns olika typer av hud, så som fet hy, torr hy, aknebenägen hy och kombinations hy. Detta är något som kan gå i vågor och förändras med exempelvis vädret då det skiftar från sommar till höst. Det kan även bero på om man är ung eller gammal, till exempel att det är hormonerna i kroppen som spökar.

Vilken hy man har kan även ha att göra med var man bor eller vad man äter och dricker. Huden är trots allt kroppens största organ och anpassar sig givetvis efter olika förhållanden. Ibland kan det vara så att man äter hälsosamt men ändå upplever en aknebenägen hy. Det kan också ha att göra med hormonerna och att man svettas mycket vilket leder till att talgkörtlarna pluggas igen och på så vis orsakar akne.

Det är viktigt att ta hand om sin hud oavsett vilken typ av hud man har. Bara för att man har fet hy ska man inte låta bli att smörja den. Detsamma gäller naturligtvis även för torr hy. Man bör inte smörja in och skrubba huden överdrivet mycket. En gång på morgonen och en gång på kvällen räcker långt.

En hud som klassas som mogen behöver kanske en annan form av omvårdnad än en ungdomlig hy. Det är inte alltid lätt att veta själv vilken kategori man faller under eller vilka produkter som är bäst lämpade för huden. Det finns diverse olika tester man kan göra online, exempelvis detta från ACO men man kan även be om råd i en fysisk butik, exempelvis Kicks eller Åhléns.

Sedan är det självklart viktigt att komma ihåg att det tar tid innan man ser resultatet av sin nya hudvård. Det händer alltså inte över natten, även om vi bra gärna skulle vilja det. En tumregel brukar vara att man ska testa sin nya hudvårdsrutin i minst åtta veckor och därefter kan man förvänta sig resultat. Detta är för att huden verkligen ska hinna anpassa sig efter en ny produkt, men också för att man garanterat kommer att glömma sin rutin någon gång. Man kanske försover sig till jobbet eller skolan, och vem har då tid att stå och göra en hel hudvårdsrutin på morgonen?

Det tar tid helt enkelt. Ibland kanske man måste prova något annat halvvägs igenom provperioden för att det man använder kanske irriterar huden mer än det gör nytta. Om man på förhand vet att det är någon ingrediens man är känslig mot kan man försöka hitta produkter utan detta. Det kan vara lättare sagt än gjort men ibland lönar det sig att läsa det finstilta på en förpackning.