Så håller du sminkborstarna rena

Funderar du på varför ditt smink inte längre appliceras lika snyggt och enkelt eller har du kanske plötsligt börjat få en hel del finnar och andra problem med din hy? Då är det dags att du ser över dina sminkborstar. En väldigt vanlig anledning till varför man plötsligt får problem med hyn är nämligen för att bakterier har fått fäste. Smutsiga sminkborstar är en riktigt stor källa till just denna typ av bakterier.

Det är inte bara din hy som tar skada av smutsiga borstar, utan du ser även till att förkorta livslängden på dina sminktillbehör. Här nedan kommer du därför att få läsa precis hur du ska gå tillväga för att rengöra borstarna snabbt och enkelt. Vissa skulle nog säga att du bör rengöra borstarna varje dag, men ett överdrivet tvättande kan också förstöra borstarna. Vi rekommenderar att du dock gör en ordentligt tvätt åtminstone en gång i veckan. Då kan det även passa bra att göra en ordentlig ansiktsbehandling. Rengör, peela och återfukta med en riktigt bra Elizabeth Arden dagkräm för bästa resultat.

Rengör borstarna steg för steg

Vilken typ av borstar du äger, ligger till grund för hur du ska tvätta och rengöra dem. Om du har borstar i syntet så ska dessa inte tvättas på samma sätt som borstar med äkta hår.

Syntetborstar – Börja med att rengöra borstarna noga med ljummet vatten. Använd inte tvål utan satsa istället på några droppar diskmedel, eftersom detta tar bort bakterier och smuts mycket bättre. Se till att du sköljer igenom borstarna tills vattnet inte längre löddrar och kläm sedan försiktigt ut resterande vatten på borsten. Säkerställ att alla strån först ligger åt rätt håll. Det bästa är om du kan låta borstarna självtorka, t.ex. genom att låta de ligga på en handduk på ett plant underlag.

Borstar med äkta hår – Visste du att borstar som är tillverkade i äkta hår faktiskt ska rengöras precis på samma sätt som när du tvättar ditt eget hår som du har på huvudet. Det betyder att du ska använda dig av schampo så väl som balsam för att få borstarna rena och mjuka igen. Du kan gå tillväga på precis samma sätt som för syntetiska borstar, men då byta ut diskmedlet mot schampo.

Svampar och blenders – Det har blivit mycket vanligt och populärt att använda sig av olika sminksvampar eller så kallade beautyblenders. Även om en borste kan samla på sig både bakterier och smuts så är en svamp troligtvis den absolut största källan till bakterier. För den som önskar kan man köpa en produkt som är specifikt framtagen för rengöring av blenders, men i annat fall så kan du rengöra på egen hand. Det bästa sättet att gå tillväga är att först doppa ner hela svampen i olivolja. Därefter placerar du svampen i en skål med mycket varmt vatten och gärna några droppar med diskmedel. Låt svampen ligga i vattenbadet under loppet av några minuter (ca 15) och ta sedan upp för att gnugga in diskmedlet. Skölj igenom och låt självtorka.