Så får du sminket att sitta bättre

De flesta som använder smink har någon gång upplevt att mascaran kladdar, concealern lägger sig i de fina linjerna och foundationen krackelerar. Som tur är finns det flera bra tips som gör att sminket håller bättre under dagen. Bra hudvård är nyckeln till en fin och hållbar sminkning. Här kan du läsa mer om hur hudvården kan få ditt smink att sitta bättre.

Välj hudvård som passar din hudtyp

En frisk och välmående hy kommer automatiskt göra att din sminkning ser bättre ut. Dels behöver du använda färre sminkprodukter, exempelvis täckande bassmink, om din hy mår bra. Börja därför med att hitta rätt hudvård för just din hudtyp. Hos Åhlens hittar du ett brett sortiment av hudvård för alla hudtyper och prisklasser. Här kan du handla hudvård från populära märken som Biotherm, The Ordinary, Emma S, The Body Shop, Lumene, Kihels, Clinique och Mon Sun.

Tänk på att alltid välja produkter som passar just din hudtyp. Om din hy exempelvis är fet bör du välja produkter som är särskilt lämpliga för fet hy. Med rätt produkter så kommer din hy bli mindre oljig vilket gör att sminket kommer att se bättre ut. Detsamma gäller så klart för torr hy. Om din torra hy inte får tillräckligt med fukt så kommer sminket krackelera och ge ett onaturligt intryck. Börja därför med att ta reda på vilken hudtyp du har och välj hudvårdsprodukter därefter.

Det är vanligt att dela in hudtyperna enligt följande:

  • Torr hy.
  • Fet hy.
  • Blandhy.
  • Normal hy.
  • Känslig hy.
  • Mogen hy.

Känslig och mogen hy kan vara en kombination ihop med någon av de andra hudtyperna. Det är exempelvis vanligt att ha en mogen och torr hy. Det finns även en rad andra hudtillstånd som du kan ta hänsyn till när du väljer hudvårdsprodukter, exempelvis akne, pigmenteringar och rosacea. Genom att välja produkter som passar din hudtyp och dina hudproblem ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att få en fräsch hy. Kom ihåg att det är viktigt att vänja huden långsamt vid nya produkter för att undvika hudreaktioner. Det kan även ta ett tag, vanligtvis ett par veckor, innan du ser resultatet av din nya hudvårdsrutin.

Ge huden rejält med fukt

Alla hudtyper behöver fukt. Smörj in huden med en återfuktande kräm innan du applicerar smink. Fuktkrämen ger huden näring samtidigt som den fungerar som en primer innan sminket. Det gör att sminket får en bättre yta att fästa på vilket gör att det kommer att hålla sig på plats bättre under dagen. Bra hudvårdsprodukter skyddar även ansiktet mot bakterier, skärmljus, avgaser, väder och andra yttre påfrestningar.

Glöm inte spf!

Smink med spf ger inte tillräckligt skydd mot solens farliga strålar. Köp därför en solkräm med högt solskydd och applicera det innan du sminkar dig. Det minskar risken för att du bränner dig i solen.

Använd setting spray

Sist men inte minst bör du använda en setting spray för att hålla sminket på plats under dagen. Sprayen ger även en snygg finish och fixerar makeupen. Sprayen blir pricken över i efter en bra hudvårdsrutin och en vacker sminkning.